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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  08/07/2021
Actualizado :  08/07/2021
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  CARRAU, F.; BOIDO, E.; GAGGERO, C.; MEDINA, K.; FARIÑA, L.; DISEGNA, E.; DELLACASSA, I.
Afiliación :  F. CARRAU, Sección Enología, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; E. BOIDO, Sección Enología, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; C. GAGGERO, Departamento de Biología Molecular Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Montevideo, Uruguay.; K. MEDINA, Sección Enología, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; L. FARIÑA, Sección Enología, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; EDGARDO JOSE DISEGNA LIGUORI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; I. DELLACASSA, Sección Enología, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; Cátedra de Farmacognosia y Productos Naturales, Facultad de Química, Universidad de la República ,Montevideo, Uruguay.
Título :  Vitis vinifera Tannat, chemical characterization and functional properties. Ten years of research.
Fecha de publicación :  2011
Fuente / Imprenta :  In: Multidisciplinary Approaches on Food Science and Nutrition for the XXI Century. Research Signpost/ Transworld Res. Network. Rosana Filip (editor), Kerala, India, 2011. pp.53-71. ISBN: 978-81-7895-504-9
ISBN :  978-81-7895-504-9
Idioma :  Inglés
Notas :  Correspondence/Reprint request: Dr. E. Dellacassa, Cátedra de Farmacognosia y Productos Naturales, Facultad de Química, Universidad de la República, Gral. Flores 2124, 11800-Montevideo, Uruguay. E-mail: edellac@fq.edu.uy
Contenido :  ABSTRACT - Although the ancient Vitis vinifera Tannat variety is virtually unknown in the international wine market, the strategy to promote it as the Uruguayan emblematic grape variety is starting to become successful in the red wines market. This paper presents a summary of the latest research and developments performed in Uruguay with Tannat since the late 1970s, its origin and production statistics. As an expression of the state-of-the-art viticultural technology developed in Uruguay for this variety during the last ten years, the chemical characterization of the polyphenolic and aroma profiles, typical for this variety, is also presented. The high polyphenolic content of this V. vinifera variety, when compared to other red grapes, confer its wines a high free radicals scavenging activity. Furthermore, from the winemaking point of view, some New World wine-producing countries have planted this grape to blend it with their own varieties, with the purpose of adding more structure and aging potential to their premium red wines.
Palabras claves :  WINE MARKET.
Thesagro :  TANNAT; VINOS; VITICULTURA; VITIS VINIFERA.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102779 - 1PXIPL - DDDisegna/Vitis vinifera/Chap.Book/2011

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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  20/11/2015
Actualizado :  09/10/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  CAJARVILLE, C.; BRITOS, A.; ERRANDONEA, N.; GUTIÉRREZ, L.; COZZOLINO, D.; REPETTO, J.L.
Afiliación :  DANIEL COZZOLINO GÓMEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Diurnal changes in water-soluble carbohydrate concentration in lucerne and tall fescue in autumn and the effects on in vitro fermentation.
Complemento del título :  Research Article.
Fecha de publicación :  2015
Fuente / Imprenta :  New Zealand Journal of Agricultural Research, 2015, v. 58, no.3, p. 281-291.
ISSN :  0028-8233 (Print) / 1175-8775 (Online)
DOI :  10.1080/00288233.2015.1018391
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 23 January 2014 // Accepted 5 February 2015.
Contenido :  ABSTRACT. The aim of the experiment was to study diurnal variation in water-soluble carbohydrate (WSC) concentrations in leaf and stem of tall fescue and lucerne in autumn and to determine the impact of these changes on the rate and the extent of in vitro fermentation. Vegetative herbage of lucerne and tall fescue were sampled at 0900, 1300 and 1700 h, following three consecutive regrowths between April and May. Whole plants, leaf and stem were analysed for chemical composition and in vitro gas production. There was a linear increase in WSC throughout the day for all plants and plant components (P < 0.001). In both fescue and lucerne, this rise resulted in an increased rate of gas production, although this relationship was more pronounced in fescue. Use of time of day to govern grazing management decisions to potentially improve the rumen supply of WSC and nitrogen in autumn can be achieved from tall fescue or lucerne pastures. © 2015 The Royal Society of New Zealand
Palabras claves :  HARVESTING TIME; RUMINAL FERMENTATION; SUGARS.
Thesagro :  FESTUCA ARUNDINACEA; MEDICAGO SATIVA.
Asunto categoría :  --
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB100854 - 1PXIAP - DDPP/NZJAR/2015
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